Titta i arkivet

I stiftelsens arkiv har det under årens gång samlats en del material som ännu i dag kan vara av intresse. Följ med på en vandring bland några av årtalen:

1955: Helsingfors Svenska Bostadsförening grundas av 18 finlandssvenska föreningar och företag.

1957: Det första huset byggs på Rödluvansväg 12 i Kasberget (östra Hertonäs). Föreningens ordförande Vivan Juthas inspekterar byggnadsplatsen tillsammans med styrelsen.

1958: Byggandet av föreningens bostadshus i södra Kårböle närmar sig sitt slut. Intresset är stort och huset fylls snart av hyrestagare. Föreningen måste skriva ett artigt formulerat brev till dem som inte får en lägenhet.

1960: Föreningen firar sitt 5-årsjubileum. Strålkastarljuset ligger främst på ordföranden och banktjänstemannen Vivan Juthas som varit den sanna eldsjälen. Hon beskrivs som en engagerad kvinna som inte ger upp när hon har bestämt sig för något.

1964: Föreningen byter namn till Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse.

1965: Hela tre olika hus byggs under året. Vivan Juthas besöker ofta byggnadsplatserna och husen.

1968: Fastighets Ab Styrbord byggs och är en av de fastigheter som ännu ägs av stiftelsen. Den andra är Fastighets Ab Babord som byggdes 1970.

1969: Stiftelsen räknar ut att man hjälpt 4000 svenskspråkiga med bostad. I uträkningen ingick 1500 bostäder och 10 barnträdgårdar i 22 hus.

1970: Tidningen Svenska Demokraten går till fränt angrepp mot stiftelsen. Ordförande Vivan Juthas ser sig tvungen att i alla fall skriva ett utkast till svar. Det är oklart om hennes svar någonsin publicerades. Samma år byggs hyreshuset Babord som blir det sista ”svenskhuset”. I alla fall på 35 år.

1972: Stiftelsens styrelse får en kalldusch när skattemyndigheterna i Helsingfors meddelar att en efterskatt på 730 000 mark ska betalas. Stiftelsen tvingas sälja pensionärshemmet Gullvivan på Brändö. Det visar sig att stadens skattenämnd går emot sina egna skatteinspektörer.

1973: Stiftelsens förgrundsgestalt Vivan Juthas avlider 72 år gammal.

1979: Stiftelsens stadgar uppdateras när målgruppen ”den svenskspråkiga befolkningen” ändras till den allmännare målsättningen att stiftelsen ska verka för att ”förbättra boendeförhållandena i Helsingfors med omnejd”.

2005: Stiftelsen firar i maj sitt 50-årsjubileum.

2006: Begreppet ”svenskhus” upplever en renässans när journalister börjar skriva om stiftelsens Sesam-projekt.

2009: Bostads Ab Sesam står färdigt.

2015: Stiftelsen firar sitt 60-års jubileum.